A Spotify svéd audio streaming és médiaszolgáltató, amelyet 2006-ban Daniel Ek alapított. A Spotify székhelye Luxemburgban a Spotify Technology S.A néven található , és székhelye a svédországi Stockholmban található, irodái a világ 17 különböző országában találhatók. Ez a világ egyik legnagyobb zenei streaming szolgáltatója, több mint 345 millió havi aktív felhasználóval, köztük 155 millió fizető előfizetővel 2020 decemberére.

A Spotify a szerzői jog által korlátozott, rögzített zenét és podcastokat kínál, köztük több mint 70 millió dalt, lemezkiadóktól és médiacégektől. Freemium szolgáltatásként az alapfunkciók ingyenesek a hirdetésekkel és a korlátozott vezérlés mellett, míg további funkciókat, például offline hallgatást és reklám nélküli hallgatást fizetett előfizetéssel kínálnak. A felhasználók előadó, album vagy műfaj alapján kereshetnek zenét, és létrehozhatnak, szerkeszthetnek és megoszthatnak lejátszási listákat.

A Spotify Európa, Amerika, Óceánia és Afrika egyes részein, így Dél-Afrikában, Mauritiuson és Ázsiában is elérhető. 2021 végére a Spotify várhatóan összesen 178 országban fog működni. A szolgáltatás a legtöbb modern eszközön elérhető, beleértve a Windows, a macOS és a Linux számítógépeket, az iOS és az Android okostelefonokat és a táblagépeket, valamint az AI-t támogató intelligens hangszórókat, például az Amazon Echo és a Google Home.

Ellentétben a fizikai vagy letöltési eladásokkal, amelyek fix árat fizetnek az előadóknak az eladott dalokért vagy albumokért, a Spotify az előadói streamek száma alapján, az összes streamelt dal arányában fizet jogdíjat. Teljes bevételének körülbelül 70% -át a jogtulajdonosoknak (gyakran lemezkiadóknak) osztja fel, akik aztán egyéni megállapodások alapján fizetnek a művészeknek. Ben Sisario, a The New York Times munkatársa szerint a Spotify hétmillió művészéből hozzávetőleg 13 000-en termeltek 50 000 dollár vagy annál nagyobb összeget 2020-ban.